/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
home » goeiedag

In 1957 tekenden we met 9H potloden. We leerden ze slijpen tot de punt een centimeter lang was en er uitzag als een passerpunt. We leerden zelf inkt wrijven met een Chinees inktblokje en tekenden inktlijnen van 0.2mm...

De trekpen slijpen, waardoor dat de inklijn aan beide kanten haarscherp en niet gekarteld was, deed je zelf Daarvoor had je een opvouwbaar loepje, een zgn. 'dradenteller'. 
De kaarten, vaak 1:1000, tekenden en werkten we bij van de veldwerken die de landmeter tijdens de terreinmeting tekende.
 
De gemeten lengtes haalden we met een steekpasser van de transversaalschaal en prikten die in het papier. Omgekeerd haalden we afstanden van de kaart door met de steekpasser in de eindpunten van de lijn te prikken. 
De afstand las je weer af van de transversaalschaal.
Wij waren de landmeetkundig tekenaars van het Kadaster.
 
 In 1974 plotte ik mijn eerste digitale tekening op A0 door in HP-basic een coördinaten-invoer programma te schrijven.
 Begin jaren 80 maakten we de eerste landmeetkundige tekeningen in AutoCad® door de meting met de hand in te voeren.  Tegenwoordig meten ze met RTK (de TomTom in centimeters).  Als gepensioneerde doe ik daar niet meer aan mee.

 

December 2003 was ik landmeter af, dus einde AutoCad®.
Na nóg twee gecrashte modelvliegtuigen besloot ik er een punt achter te zetten en verkocht m'n zender, ontvanger en stuurmotoren.
Maar het bloed kruipt en ik begon uit de hand een bouwplaat van de Douglas DC3 'Dakota' te tekenen.
 
Halverwege de tekening ontdekte ik op internet A9Cad.
Een uitgeklede kopie van AutoCad® en de DC3 ging digitaal. Het was behoorlijk wennen. Niet alleen miste het programma handige functies, maar had soms vervelende hick-ups.
 
Enkele weken geleden kwam ik DraftSight tegen.  
Na een dag uitproberen besloot ik de licentie voorwaarden toch nog maar eens na te lezen.  Dit 1:1 AutoCad® programma bleek inderdaad gratis !   
Helemaal voor niks. 
 
Nu hoop van harte dat ik deze webpages niet ook voor niks zit te fabrieken en dat met name technisch aangelegd jong talent het zal weten te ontdekken en leren gebruiken.
Want kennis is niet alleen 'macht', maar vooral makkelijk.